اتوپسی ممبران به منظور شناسایی فولینگ و رسوبات تشکیل شده بر سطح ممبران و آسیب‌های شیمیایی و مکانیکی وارد شده به ممبران در طی عملیات انجام می‌گیرد. داده‌ها و نتایج به دست آمده از آزمایش‌های اتوپسی منجر به علت‌یابی و در نتیجه ارائه راه حل‌هایی برای کاهش یا حذف مشکلات عملیاتی می‌گردد.

اتوپسی یک ممبران شامل چندین تست بوده و هر تست داده‌ها و نتایجی برای شناسایی و تعیین کمیت فولینگ و رسوب یا آسیب مکانیکی و شیمیایی فراهم می‌سازد. نتایج تست‌های مختلف توسط مهندسان با تجربه برای نتیجه‌گیری، گردآوری می‌شوند. تست‌های اتوپسی بر روی غشاهای فشار بالا مانند RO و NF و همچنین غشاهای فشار پایین مانند MF و UF قابل انجام می‌باشد. انجام اتوپسی بر روی پیش‌تصفیه‌های فیلتر کارتریج و حتی فیلتر SDI اطلاعات مفیدی در رابطه با آلاینده‌هایی که وارد سیستم ممبران می‌شوند، فراهم می‌کند.

شناسایی مشکل در مراحل اولیه، قبل از اینکه آسیب‌های جدی به ممبران وارد شود، می‌تواند بسیار مقرون به صرفه بوده و از بروز مشکلات غیرقابل برگشت ممبران و کاهش عمر مفید آن جلوگیری کند.

زمان اقدام به انجام اتوپسی:

در مواقعی که میزان تولید یا کیفیت محصول کاهش یافته و یا فولینگ بر روی ممبران مشاهده گردد، اتوپسی ممبران و شناسایی مشکل ضرورت می‌یابد. برای واحدهای RO و NF معمولاً اتوپسی بر روی یک ممبران از ابتدای مرحله اول و یک ممبران از انتهای مرحله آخر انجام می‌شود. دلایل اهمیت این موضوع:

  • اولین المنت مرحله اول دارای بالاترین غلظت مواد معلق می‌باشد.
  • خوراک المنت انتهای مرحله آخر، غلیظ تر از خوراک تمام المنت‌ها بوده و پتانسیل رسوب گذاری در آن بسیار بالا می‌باشد.
  • فولینگ بیولوژیکی و فولینگ آلی ممکن است در تمام ممبران‌ها وجود داشته باشد. با این حال، باکتری‌های آبگریز به اولین سطح آبگریز می‌چسبند. بنابراین اولین مرحله، دارای فولینگ بیولوژیکی شدیدتری می‌باشد. در حالی‌که آلودگی آلی، در المنت انتهای مرحله آخر باعث فولینگ شدید می‌گردد.
آزمایشگاه اتوپسی
………………………………   ……….آزمایشگاه اتوپسی

نحوه انجام اتوپسی:

هنگام دریافت المنت برای اتوپسی در ابتدا بررسی ظاهری المنت انجام شده و تصاویری از ظاهر المنت تهیه می‌گردد.

پس از آن تست عملکرد ممبران طبق دستورالعمل سازنده ممبران انجام می‌گیرد. سپس میزان محصول و اختلاف فشار تست عملکرد با شرایط ذکر شده در دستورالعمل مقایسه شده و عملکرد ممبران دریافت شده ارزیابی می‌گردد.

گام بعدی تصویر برداری SEM و در صورت نیاز طیف سنجی EDS به منظور مشاهده دقیق و شناسایی ماهیت عوامل ایجاد فولینگ می‌باشد. علاوه بر این طیف سنجی XRD، تست FTIR و ICP نیز به منظور شناسایی ماهیت فولینگ ایجاد شده بر سطح ممبران انجام می‌گیرد.

به منظور شناسایی آسیب فیزیکی و شیمیایی سطح ممبران تست متیلن بلو انجام می‌گیرد. تست فوجی‌وارا جهت تعیین اکسید شدگی غشا بر اثر مواجهه با هالوژن‌ها نظیر کلر و آزمون‌های میکروبی به منظور تعیین نوع میکروارگانیسم‌های ایجاد کننده فولینگ انجام می‌گیرد. همچنین از آزمایش شیمی تر برای تشخیص نوع رسوبات ایجاد شده استفاده می‌گردد.

در آخر امکان شستشوی غشا و همچنین نوع و غلظت مناسب ماده شوینده توسط تست‌های شستشوی شیمیایی (CIP) تعیین می‌گردد.

شرکت پالا فرایند راستین قادر به انجام اتوپسی ممبران و ارائه گزارش کامل که دربرگیرنده علت‌یابی مشکل، توصیه‌های مربوط به شستشو و پیش‌تصفیه سیستم ممبران برای بهبود عملکرد آن، می‌باشد.

با ما تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

keyboard_arrow_up
چگونه می توانم به شما کمک کنم؟
Send via WhatsApp