فرایند شناورسازی با هوای محلول (DAF) یک روش مناسب برای جداسازی مواد معلق میباشد. این فرایند در تصفیه پساب بسیاری از صنایع از جمله آب آشامیدنی، فاضلاب شهری و صنعتی، تامین آب صنعتی، تغلیظ لجن، حذف جلبک و روغن و… کاربرد گستردهای دارد. در فرایند DAF، ابتدا هوا تحت فشار بالا در حجم معینی از پساب خام یا تصفیه شده حل میگردد. سپس فشار جریان اشباع شده از هوا، هنگام ورود به مخزن شناورسازی، به طور ناگهانی به فشار اتمسفری کاهش مییابد و هوای حل شده در آب به صورت حبابهای ریز از آب خارج میشود. این حبابها به ذرات معلق و روغن موجود در پساب متصل شده و با کاهش چگالی ذرات باعث صعود آنها به سطح آب میگردد. ذرات معلق شناور شده با مکانیزم مکانیکی و یا توسط سرریز از پساب جدا میشوند.
اجزای سیستم شناورسازی با هوای محلول عبارتند از:
- پیش تصفیه شیمیایی و افزودن مواد منعقدکننده به منظور تشکیل لختههای بزرگتر و افزایش راندمان فرایند DAF
- سیستم تولید حباب هوا شامل مخزن تحت فشار با قابلیت تحمل فشار 3 الی 6 اتمسفر، کمپرسور برای تامین هوا در مقدار و فشار مورد نیاز، پمپ انتقال پساب با قابلیت ایجاد فشار مورد نیاز و شیر فشارشکن برای کاهش فشار جریان اشباع از هوا
- مخزن شناورسازی مجهز به سیستم لجن روبی شامل منطقه تماس یا واکنش برای تماس بین مواد معلق و ذرات روغن با حبابهای هوا و منطقه شناورسازی برای صعود ذرات متصل به حبابها به سطح مخزن
انواع مخزن شناورسازی:
مخازن شناورسازی بسته به نوع کاربرد و شرایط، به دو شکل مستطیلی و دایروی طراحی و ساخته میشوند.


انواع طراحی DAF:
جریان آب تحت فشار میتواند کل ورودی پساب، بخشی از این جریان آب یا آبی باشد که توسط فرآیند تصفیه شده است. بنابراین فرایند DAF به سه صورت طراحی میشود: جریان کامل، جریان جزئی و جریان ریسایکل. شماتیک هریک از این سه حالت در زیر ارائه شده است.



رایجترین نوع هوادهی در صنعت، هوادهی جریان ریسایکل میباشد.
شرکت پالا فرایند راستین با بررسیهای آزمایشگاهی، قادر به تعیین شرایط عملیاتی بهینه فرایند انعقاد-DAF با توجه به مشخصات پساب موردنظر و تعیین قابلیت تصفیه پساب موردنظر توسط فرایند DAF میباشد.